Baklava
17.05.2021
En favorit i många olika länder. Receptet ger perfekt sötma, frasighet och konsistens. 😍
Ingredienserna:
- 500g filodeg
- 250g smör
- 400g nötter helst pistaschnötter och eller valnötter.
- 1/2 tsk vaniljsocker
Sockerlag:
- 4dl strösocker
- 2dl vatten
- 1/2 msk rosvatten (mer om så önskas men krävs ganska lite för en intensiv smaksättning)
Instruktioner:
- Sätt ungen på 175 grader
- Koka upp vatten och socker under omrörning
- Sänk sedan värmen och tillsätt rosvattnet. Låt puttra i cirka 5 minuter.
- Låt svalna och lägg därefter på lock
- Smält smöret och pensla över lite i ungsformen
- Blanda nötterna med vaniljsockret
- Rulla ut filodeg och pensla med smör. Gör om detta i 5 lager med smör mellan varje. OBS: viktigt att all filodeg som inte används täcks över med något. Degen torkar snabbt ut annars.
- Häll sedan över hälften av nötterna och repetera sedan steg 7.
- Strö över resten av nötterna och repetera återigen steg 7.
- Grädda i ugnen i ungefär 35 minuter
- Häll över sockerlaget och låt baklavan suga upp den.
- Täck över med folie när den fått svalna i rumstemperatur.
Räcker till cirka 25 bitar
