Baklava

17.05.2021

En favorit i många olika länder. Receptet ger perfekt sötma, frasighet och konsistens. 😍

Ingredienserna:  

  • 500g filodeg
  • 250g smör
  • 400g nötter helst pistaschnötter och eller valnötter.
  • 1/2 tsk vaniljsocker

Sockerlag: 

  • 4dl strösocker
  • 2dl vatten
  • 1/2 msk rosvatten (mer om så önskas men krävs ganska lite för en intensiv smaksättning) 

Instruktioner: 

  1. Sätt ungen på 175 grader
  2. Koka upp vatten och socker under omrörning
  3. Sänk sedan värmen och tillsätt rosvattnet. Låt puttra i cirka 5 minuter. 
  4. Låt svalna och lägg därefter på lock
  5. Smält smöret och pensla över lite i ungsformen
  6. Blanda nötterna med vaniljsockret 
  7. Rulla ut filodeg och pensla med smör. Gör om detta i 5 lager med smör mellan varje. OBS: viktigt att all filodeg som inte används täcks över med något. Degen torkar snabbt ut annars. 
  8. Häll sedan över hälften av nötterna och repetera sedan steg 7. 
  9. Strö över resten av nötterna och repetera återigen steg 7. 
  10. Grädda i ugnen i ungefär 35 minuter 
  11. Häll över sockerlaget och låt baklavan suga upp den. 
  12. Täck över med folie när den fått svalna i rumstemperatur. 

Räcker till cirka 25 bitar


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång