Choklad-fudgetårta
02.03.2021
Denna tårta är varje chokladälskares dröm. En kladdig och god chokladbotten täckt med en krämig fudge. Funkar utmärkt att äta som den är men kan även serveras med hallon, jordgubbar och vispad grädde.
Räcker till ca 10-12 bitar
Ingredienser
Till chokladbotten:
- 150 gram smör
- 1,7 dl strösocker
- 2 stycken rumstempererade ägg
- 2,5 tsk vaniljsocker
- 4 msk kako
- 1,6 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 1 tsk bakpulver
Till fudgen:
- 75g smör
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 100 g mörk choklad (går att kombinera 50g ljus choklad med 50 gram mörk för en svagare chokladsmak).
- 2 msk (ljus) sirap
Till servering:
- Hallon eller andra valfria bär
- Vispad grädde
- Siktad kakao på färdigt resultat.
Instruktioner
Chokladbotten:
- Sätt ungen på 175°, smält sedan smöret och låt svalna innan användning.
- Smörj en springform med smöret (smidigt att använda en slickepott för detta).
- Häll i strösocker och vaniljsocker i en bunke, tillsätt äggen och vispa med elvispen till en ljus smet.
- Tillsätt sedan bakpulver, kakao och salt. Fortsätt sedan vispa med elvispen. (OBS: vispa endast tills du fått ett jämnt resultat, viktigt att inte överarbeta smeten).
- Tillsätt sedan vetemjölet och det smälta smöret. Vispa i ca 15 sekunder till.
- Till sist häller du i den färdiga smeten i formen, grädda i mitten av ungen i ca 20 minuter.
Fudge:
(Låt kakan svalna i cirka 40 minuter innan du häller på fudgen.)
- Ta fram smöret och låt ligga i rumpstemperatur.
- Tillsätt vispgrädden (icke vispad) , sirap, strösocker och choklad i en liten kastrull.
- Låt detta koka upp under omrörningen tills chokladen är helt smält. Sänk värmen och rör om då och då tills smeten är blank och jämn.
- Lyft bort kastrullen från plattan och rör ner smöret.
- Häll över fudgen på tårtan och sikta lite kakao över. Låt stå i kylen i cirka 2 timmar innan servering.
